matot2

מטו"ת - מרכז טיפוח והעצמה לסטודנטים בעלי ליקויי למידה

מטרת המרכז

במכללת ליפשיץ הוקם מרכז מטו"ת כדי להקנות שוויון הזדמנויות בלימודים ובחיי הפרט והחברה לסטודנטים בעלי קשיים לימודיים מחמת ליקוי למידה. מתן שוויון הזדמנויות  יסייע להם לממש את יכולתם, לסיים את לימודיהם בהצלחה ולהשתלב בעבודה בתוך העצמה אישית.

מטרת המרכז לספק שירותים מקדמי למידה לסטודנטים בעלי קשיים מחמת ליקוי למידה.

המרכז פועל בשני ערוצים: א) ערוץ הפועל לטובת הסטודנטים; ב) ערוץ הפועל לטובת מרצי המכללה וצוות המִנהל כדי להעלות לתודעה ולהעניק ידע מעודכן על צרכיו של תלמיד בעל ליקוי למידה הלומד במוסד אקדמי. צוות המרכז זמין לשתי המטרות.

יעדי המרכז

• מימוש הפוטנציאל הלימודי של הסטודנטים המתקשים בלמידה מחמת ליקוי למידה
  • הגברת הנגישות של הסטודנטים בעלי ליקוי למידה ללימודים ולחומרים לימודיים
  • העצמה, פיתוח תחושות ערך עצמי ומסוגלות בקרב הסטודנטים המתקשים
  • הגברת המודעות לצורכיהם הייחודיים של הסטודנטים המתקשים
  • מתן כלים וידע בידי סגל ההוראה המקצועי והמנהלתי כדי לקדם סטודנטים בעלי ליקוי למידה הלומדים במכללה
  • איגום כלל המשאבים המאפשרים תמיכה בסטודנטים בעלי ליקוי למידה וחלוקתם בדרך נכונה ומבוקרת על פי דירוג הצרכים
  • פיתוח תהליכי משוב ובקרה על תהליכי התמיכה, על השימוש במשאבים ועל מידת מיצוי הפוטנציאל של הסטודנטים המתקשים

מבנה המרכז

אופיו ההטרוגני של ליקוי הלמידה מצריך אבחנה מבדלת בין ליקוי לבין קושי, וכן שיתוף פעולה של אנשי צוות רב-מקצועי כדי לאבחן אותו ולטפל בו.

ועדת היגוי: תפקידה לתמוך בפעילות המרכז, לאחד בין הגורמים השונים, להתוות את דרך פעילותו, לעזור בגיוס המשאבים הדרושים הכוללים גם יחצנות ופרסום.

חבריה: ד"ר יאיר ברקאי, ד"ר יהודה ביטי, מר ישי רוזנברג, ד"ר שרה גבעון, מר אניעם לוין, ד"ר אגוזה וסרמן והגב' רוית שיר.

א.      צוות המרכז: מנהל את פעילות התמיכה ויוזם פעילות מקצועית וחדשנית, ליווי ותיאום מול  סגל ההוראה, ועדת הוראה וגורמים נוספים.

חבריו: ד"ר שרה גבעון, מנהלת ואחראית תחום פדגוגי דידקטי, מר אניעם לוין פסיכולוג ואחראי תחום טיפול בפרט וחונכות, גב' רוית שיר מזכירה אחראית ומתאמת תיק תלמיד.

תחומי העיסוק העיקריים של המרכז:

1.       איתור הכולל הפניה לאבחון, ניתוח ממצאי משוב לסטודנט, מעקב אחר התקדמות הסטודנט וקביעת ההתאמות בהוראה ובמבחנים

2.       התאמות במבחנים

3.       ייעוץ רגשי ואימון אישי

4.       קורס באסטרטגיות למידה והתמודדות עם למידה אקדמית

5.       טכנולוגיה מסייעת באנגלית

6.       פרויקט  חונכות

7.       אימון אקדמי למתקשים בארגון ובניהול אישי ולימודי

8.        הכשרת מורים והדרכת צוות ההוראה

תהליך ההתערבות

בתהליך הטיפול במרכז התמיכה יש שלושה רכיבים:

א.                טיפול בסיסי: איתור ומיון ראשוני של התלמיד אם מתעורר חשש לליקוי או בהצהירו על ליקוי. רכיב זה כולל ריאיון קלט ובחינת האבחונים הקיימים או ביצוע אבחון חדש. בהמשך - פתיחת תיק, היכרות עם שירותי המרכז, קביעת התאמות וקביעת אסטרטגיות ראשוניות להתמודדות עם הלימודים,  כולל מסלולי הלימודים עצמם, בניית תכנית מותאמת, הצמדת חונך והתאמת תכנית אישית מקדמת למידה.

ב.                 טיפול מתקדם: הטיפול מעבר לטיפול הבסיסי שמטרתו לשפר את יכולת הלמידה וההשתלבות בלימודים ובחיים האישיים והחברתיים לאורך זמן. תהליך זה נחלק לשני נושאים עיקריים: טיפול בליקוי וטיפול היקפי ומערכתי. הכוונה לראות בטיפול זה יכולת לשפר מעבר להישג הלימודי ולשפר גם את התפקוד וההסתגלות באופן רחב יותר, בתוך מציאת פתרונות שילוב ומימוש יצירתיים בלימודים, בעבודה מעשית ובחיים האישיים.

ג.                  טיפול מתמשך: מטרתו לסייע לתלמיד להשתלב לאחר סיום לימודיו בשוק העבודה ובלימודים אקדמיים ומקצועיים כגון לימודי תואר שני, באמצעות סיוע בארגון התיק מול הגורמים השונים ומתן כלי התמודדות, העצמה וסנגור.

נוהל פנייה למרכז:

1. בעת הרישום יש למלא טופס רישום שבו התלמיד מדווח על רצונו לקבל שירותים במרכז עקב ליקוי למידה שאובחן בעבר
  2. מזכירת המרכז תשלח לסטודנט טופס מקוון שעל התלמיד למלא ובזאת יתחיל תהליך הרישום
  3. לתלמיד ייקבע מועד לפגישה עם מר אניעם לוין, אחראי טיפול בפרט, ובה יוצעו תכנית ודרכי תמיכה נוסף להתאמות שיוגשו לוועדת התאמות
  4. ועדת התאמות המתכנסת לפני בחינות הסמסטר תזמן את התלמיד כדי שתהיה לו הזדמנות לדבר בפני הוועדה
  5. לתלמיד ולמִנהל לומדים יישלח מכתב המפרט את החלטת הוועדה וההתאמות שניתנו
  6. התלמיד יקבל שירותי תמיכה וחונכות כחלק מהתכנית הכוללת שנקבעה במהלך פגישתו הפרטנית ומהווה תנאי למתן ההתאמות בבחינות

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

למצגת הסבר על המרכז - לחצו כאן